top of page

Krásná dovolenka na ostrovoch Ukulhas, Dhiffushi a Hulhumale


Ukulhas, Maledivy

Klient: Viera & Vladimír, Žilina/Slovensko, Termín: Červenec/Srpen 2015, Lokace: Ukulhas, Dhiffushi, Hulhumale, Male

Tomáš nám napsal: "Zdravím Lucka, necelé dva týždne na Maldivách ubehli ako voda, ale stihli sme tam toho naozaj dosť a neskutočne sme si oddýchli. Cesta bola síce dlhá, ale po tom ako sme uvideli ten raj na zemi sme si povedali, že to určite stálo za to! Po príchode do Male nás trošku prekvapilo, že lístky na trajekt na Ukulhas boli vypredané už medzi 6:30-7:00hod. Ráno, pričom trajekt mal ísť až o 9:30hod. Ale všetko dobre dopadlo a nebolo to nič hrozné, všetko sa dá a aj Maldivci sa dajú uprosíkať, priložia vám jednu dve stoličky navyše a je to.

Ukulhas, Maledivy

Ako prvý sme teda navštívili ostrov Ukulhas. Krásny menší ostrovček, ktorý sa dá pekne prejsť celý naokolo po pláži, čiže čistá romantika. Kuchyňa chutná, manažér aj zamestnanci hotela veľmi príjemní a ochotní. Potvrdilo sa nám, čo ste hovorili, že aj keď im možno niečo dlhšie trvá, vynahradia nám to svojim prístupom a snahou. Cítili sme sa tam ako v rodinnom penzióniku, čo nám veľmi vyhovovalo. Recepčný zo Srí Lanky nám párkrát zohnal aj ,,young coconut“ – ktoré síce rastú všade, ale len pre spotrebu obyvateľov, takže ich nikde nekúpite – len v SríLanskej reštaurácii za cca 5USD/ks vrátane dane. (len pre info, ak by sa to zišlo možno nejakým ďalším cestovateľom). Inak jedlo bolo fajn, ale veľmi nám chutilo v rešteaurácii kde varili SríLančania, porcie dosť veľké, nevládala som to ani dojesť, ceny asi ako u nás a chuť výborná. Počas pobytu sme nemali žiadne zažívacie ťažkosti, chodievali sme aj na Hedhiku, ktorá bola výborná (ak máte radi chilli, my ho milujeme). Dá sa naozaj vybrať kadečo, takže od hladu nikto neumrie. Trochu som sa obávala či tam nebudú len samé ryby (ja im teda moc u nás na SR nedám) no na Maldivách som zjedla asi viac tuniaka ako za celý svoj život. Je vážne výýýýborný!!!!

Ukulhas, Maledivy

Shakeeb z hotela nám spravil BBQ na pláži, bol s nami uloviť baby žraloka (keďže sme akosi na nich nemali šťastie tak nám ho chytil, dali sme rýchle foto a pustili sme ho späť do mora – vždy sme sa držali pravidla chyť a pusť), taktiež sme boli šnorchlovať s manta ray, ako aj na korálove safari... super zážitky aj s domácimi. Jedna pani zo Srílanky, ktorá má maldivského manžela ma učila chytať ryby pri západe slnka, bola milá, porozprávala mi čo to o živote na ostrove, veľmi sa nám to páčilo.

Male, Maledivy

Druhou zastávkou na našej ceste bolo hlavné mesto Male. V skratke: rušné, preľudnené, horúce, chaotické a aj dosť neporiadok. Ale fajn, keď sme tam boli, chceli sme vidieť, zažiť a pol dňa nám na to bohato stačilo. Pobehali sme hlavné pamiatky a miesta – Prezidentský palác, mešitu, rybí aj ovocný trh, atď..... celé asi cca za 2 hodky a potom relax v Brasserie. Vyrazili sme peši z Vilingili Terminalu a potom sme sa vrátili späť na Vilingili Terminal odkiaľ sme ďalej pokračovali na ostrov Dhiffushi.

Dhiffushi, Maledivy

Na Dhiffushi môžem odporúčať výlet na Sand bank, šnorchlovanie atd... Pri šnorchlovaní sme natrafili na korytnačku, dala sa nám pohladiť a potom pokojne plavala ďalej. Bolo to super! Čo sa týka hotela služby na veľmi dobrej úrovni, jedlo super, väčší výber ako na Ukulhase, ale oba ostrovy mali svoje čaro. Ukulhas svojou skromnosťou a spôsobom života. Dhiffushi službami. Prírodou – učarovali oba.Veľmi nám pomohli Vaše rady a odporúčania.

Dhiffushi, Maledivy

Jediné čo mi bolo ľúto – tak bol trochu neporiadok mimo verejných pláži, ale žiaľ to majú asi v kultúre a výchove, jediné čo môžeme urobiť je, že aspoň my turisti sa snažiť upratať po sebe aj po druhých, až má každý možnosť vidieť a uchovať tú krásu! Občas z toho bolí srdce keď vidíte ako sa k tej prírode chovajú samotní domáci. Ľudia niektorí veľmi milí, priateľskí, hlavne deti, dá sa v angličtine v pohode dorozumieť. Niektorí obyvatelia asi nie sú ešte na turistov veľmi zvyknutí a je to cítiť z ich pohľadov. Ešte taký malý tip - suveníry sa viac oplatilo kupovať v hlavnom meste ako na ostrovoch, aspoň tak to vnímam z vlastnej skúsenosti. Na ostrovoch napr. miska z kokos. Dreva 26 USD a v Male tá istá miska za 6 USD. Inak neskutočné zážitky, pocity, emócie, spomienky... Snáď aj týchto pár riadkov zase pomôže dalším cestovateľom pri ich dobrodružstve.

Dhiffushi, Maledivy

Ceny – oplatí sa viac platiť v MRV, lístky na ferry je možno lepšie zajednať vopred. Čo sa týka výletov - na Dhiffushi boli ceny výletov o 2/3 lacnejšie ako na Ukulhase – teda niektoré. Ale oba ostrovy však mali niečo čím nám učarovali! Ešte raz Vám veľmi ďakujeme za všetko a prajeme veľa vela úspechov! Verím, že sa do tohto raja zase raz vrátime a určite radi využijeme Vaše služby znovu! Môžem Vás všetkým len a len odporúčať! Ďakujeme aj za super vypracovaný itinerár a detaily k nášmu pobytu, vďaka Vaším inštrukciám by sme trafili aj so šatkou na očiach. S pozdravom

Viera & Vladimír

OWH odpovídá: "Moc děkujeme za "pár" krásných řádků. Jsme rádi, že jste měla krásný pobyt a nezapomenutelné zážitky. Poznamenám jen, že rybolov žraloků je na Maledivách zakázán a je trestný!"

bottom of page