top of page

Útěk z Covidového Matrixu na Omadhoo na Alif Dhaal atolu na Maledivách


Omadhoo, Alif Dhaal atol, Maledivy

Klient: Aleš a spol. (4 osoby)

Termín: Únor / Březen 2021

Lokalita: Obydlený ostrov Omadhoo na Alif Dhaal atolu / Jižním Ari atolu na Maledivách

Aleš nám napsal: "Pozor, Maledivy jsou návykové! Už po naší první cestě v roce 2018, kterou jsme absolvovali také díky OWH, jsme si tenkrát řekli: „Sem musíme znovu“. V letošním roce a po téměř 12 měsících covidového Matrixu už jsme to v Čechách nemohli vydržet. Stále v nás rostl pocit, že musíme někam pryč odtud, ven na čerstvý vzduch. A zrovna se přiblížil termín jarních prázdnin, které obvykle rádi trávíme na lyžích. Jak víte, letos to nebylo možné. Vůbec možností, kam se vydat v této nelehké době, bylo jako šafránu. A napadli nás Maledivy. Samozřejmě na poslední chvíli! Nicméně díky perfektní, flexibilní a rychlé reakci ze strany OWH, vše začalo nabírat neskutečně rychlých obrátek.


Protože jsme preferovali lokální ostrov, a máme k tomu své důvody, neboť jsme spíše dobrodružné než resortní typy, jsme se dohodli, že pojedeme na ostrov Omadhoo, který je součástí jižního atolu Ari. Byl nám nabídnut nádherný penzion Scuba Inn, res. ještě posléze Noomoraka Inn. Abslovovali jsme nezbytný PCR test a vyplnění formulářů a už jsme frčeli na letiště. S leteckou společností Qatar Airways vše klapalo ideálně a během 24 hodin od odletu jsme se již brouzdali po plážích Omadhoo.


Krásný „domácí“ reef ideální na šnorchlování, spousta rejnoků, žraloků útesových a želv, to vše vidíte, jen co zanoříte hlavu centimetr pod hladinu. O korálech ani nemluvě. Protože jsme ale povahy dobrodružné a vlastníme potápěčské průkazy PADI, vedli naše další kroky více do hlubin Lakadviského moře. Absolvovali jsme celkem pět nádherných ponorů s místními průvodci na okolních útesech. Vyráželi jsme vždy ráno jejich potápěčskou lodí, vždy tak nějakých 10 -15 minut plavby, tedy takřka za humna ostrova. A zažili nádherné ponory, včetně potápění v silnějších mořských proudech, což pro nás byla nová zkušenost. Svět pod hladinou je fantastický sám o sobě. Co dodat. Tisíce pestrobarevných korálů, perutýni, murény, žraloci, rejnoci, želvy, druhy menších a malých ryb a rybek ani nepočítaje. Jestli někdo chcete začít s potápěním, není na světe vhodnější prostředí!


Dalším nádherným zážitkem byl výlet za velrybím žralokem, největší parybou na světe dorůstající úctyhodných 8-9 metrů někdy i více. A měli jsme štěstí! Díky místním obyvatelům a zkušeným potápěčům se nám v jižní lokalitě atolu Ari podařilo velrybího žraloka nejen najít, ale i s ním plavat a šnorchlovat! Když se k vám toto jinak velmi mírumilovné monstrum přiblíží doslova na pár desítek centimetrů, na dotyk, máte pocit, že jste se dotkli něčeho úžasného na naší krásné planetě. A v němé úctě se jen díváte a necháváte tělem a duší procházet tento přenádherný a vlastně nepopsatelný pocit.


Abychom se nenořili jenom pod mořskou hladinu, rozhodli jsme se na jeden celý den vydat se na moře s místními rybáři na jejich tradiční rybolov. Den začíná tím, že se rybářská loď vydá nejprve nachytat návnadové rybičky, které se později použijí pro vlastí rybolov. Rybáři mají vše dokonale připraveno a my měli tu čest se s nimi podílet na jejich jinak obvyklé každodenní práci. Nejprve jsme museli naškrabat maso z tuňáka, které sloužilo jako návnada na malé rybky. Poté jsme s rybáři vyskočili ze člunu do moře v masce se šnorchlem a ploutvých a společně roztáhli síť o rozměrech 4x4 metry a tu ponořili do hloubky 5-6 metrů. Do ní se pomalu spustila tuňáková návnada. A když se rybky stáhli k návnadě, tak jsme na povel začali síť zatahovat. Nachytané rybky putovali pak do důmyslné nádrže přímo na lodi. A to jsme pak opakovali znovu ještě několikrát. Tato ne úplně lehká práce nám zabrala celé dopoledne. Odměnou nám pak byl sušený tuňák a čerstvý kokos, které jsme pojedli ještě na lodi společně s rybáři. Po krátké polední pauze jsme znovu nastoupili do lodě, nyní už vybaveni vlascem, olůvkem a háčkem. Znovu jsme vyjeli na moře a jali se rybařit. Z počátku jsme moc úspěšní nebyli a návnadu nám ryby sežraly, aniž jsme je stačili zaseknout a vytáhnout. Ale s přibývajícím časem jsme se zdokonalovali a začali tahat ryby jako o závod. A výsledek? 122 ryb devíti různých druhů! Prostě úlovek pro celou vesnici! Jako hlavní lovci jsme měli právo první volby jedné ryby a zbytek jsme velmi rádi přenechali místním. Grilovaná rainbow fish byla vynikající.


Naše zážitky završila i podívaná na místní svatbu. O to krásnější, že se ženil jeden z členů potápěčského centra, se kterým jsme absolvovali naše ponory, Ahmed. Svatba proběhla v tradičním maledivském duchu, kde jinde než na pláži! Novomanželům pod baldachýnem umístěným na nejkrásnějším písečném výběžku ostrova přáli všichni obyvatelé mnoho štěstí.


Vše bylo úžasné a moc děkujeme všem z OWH, jak se o nás postarali a za bezchybnou organizaci.

Sbohem Omadhoo! Vale kumu salam!"


Lucie aneb other way holiday odpovídá: "Dobrý den Aleši a spol., moc děkuji za perfektní recenzi. Jsem moc ráda, že se opět líbilo. I na příště už pro vás mám vytipovanou další perfektní lokalitu. Přejeme, ať se daří a budeme nám potěšením i v budoucnu. Jak už víte, naši stálí klienti u nás mají malé věrnostní slevičky."

bottom of page