top of page

Dovolená v hotelu Plumeria Maldives na Thinadhoo a v resortu Vakarufalhi Island Resort


Vakarufalhi Island Resort, Maledivy

Klient: Daniel & spol. (3 osoby), okr. Uherské Hradiště, Termín: Listopad/Prosinec 2017, Lokace: Plumeria Boutique at Thinadhoo, Vaavu atol & Vakarufalhi Island Resort & Spa

Daniel nám napsal: "Sychravý zimní večer, ideální čas na sepsání recenze na náš, před pár dny skončený, pobyt na Maledivách. Dle svého léty osvědčeného modelu jsem v promo akci koupil levné letenky (12 000Kč osoba) z Prahy do Male se společností Etihad. O problémech vzniklých po krachu Air Berlin, která měla zajišťovat některé segmenty, se na tomto prostoru nebudu zmiňovat.

Až po koupi letenek jsme začali přemýšlet "kam tam" a "co tam". Nekonečné líbánky jsme zavrhli, protože s námi cestovala i naše 13ti letá dcera. Ani jeden z nás se nepotápí. To nám trošku zužuje manévrovací prostor, ale nějak se s tím popasujeme. V mé hlavě jsou Maledivy ty krásné vilky na kůlech, ideálně se skleněným dnem a privátním bazénem. Po podrobném prohledání recenzí na Tripadvisoru a prohledání cen v našich termínech v různých rezervačních systémech zjišťuji, že 60 000 Kč za noc je spíš taková normální cena než nějaká šílenost. Takže OK, skleněná podlaha a privátní bazén nebude. Nakonec jsem v jedné recenzi narazil na doporučení oslovit resort na přímo a získat od nich cenovou nabídku. K mému překvapení mi z Vakarufalhi resortu nabídli výraznou slevu na overwater vilu a upgrade na all inclusive pro 3 dospělé, prakticky za cenu plážové vily pro 2 se snídaní. OK, 4 noci pořešeny, ale chtěli jsme ještě další 4 noci někde jinde...

A zde partnerka přišla se svou pověstnou troškou do mlýna, tedy s vygoogleným jménem Lucie Mohelníkové a její agentury OWH. Na základě skvělých recenzí jsme začali přemýšlet o jí tolik propagovaném Plumeria hotelu. Zaslali jsme email s požadavky. Přišla krátká omluvná odpověď, že je top sezona a Lucie a její parta neví kam dřív skočit a prosba o trpělivost. Po cca 2 týdnech se ozval její kolega, který má na starosti rezervace a věci se daly do pohybu. Vyměnili jsme si asi 30 emailů, než došlo ke konečnému odsouhlasení našeho itineráře.

OWH děkuji za množství velmi užitečných tipů, výrazně nám ulehčili plánování a všechny naše otázky byly beze zbytku a prakticky okamžitě zodpovězeny. Vynikající byla např. rada jít první do Plumerie a až potom se přesunout na rezort, v opačném gardu by to bylo zklamání. A to veliké. To samé doporučení full boardu či all inclusive v rezortu.

OK, střih, přistáváme na Malé koncem listopadu 2017, letiště Malé je opravdu naprosto neutěšená vyhřátá plechová šopa, kde jsme se hned potkali s hochem s cedulí Plumeria Hotelu, který nás vyzbrojil deštníky a odvedl na molo, kde jsme nasedli na hotelový speedboat. Transfery se na Maledivách platí zvlášť, zpáteční transfer Male-Plumeria-Male speedboatem je 130 USD za osobu. Po 90ti minutách relativně pohodové jízdy přistáváme na ostrově Thinadhoo atolu Vaavu. K našemu překvapení nás slovensky vítá hotelový Guest relation officer Viliam a vede nás cca 100 metrovou hlavní ulicí z mola na recepci Plumerie.

Thinadhoo, Vaavu atol, Maledivy

Počasí nepřeje, díky cyklonu nad Srí Lankou zrovna Maledivy bičují rekordně silné větry, ale i tak se těšíme a věříme ve zlepšení počasí. Díky recenzím na stránkách OWH jsme na poslední chvíli kvůli zmiňovaným stavebním pracem v blízkosti Sea View části Plumerie požádali Lucii o přesunutí do Boutique části, toto opět rychle zařízeno. Cena 230 dolarů za pokoj pro 3 dospělé s polopenzí, dle mého skromného názoru, představuje vynikající maledivský poměr cena/výkon. Personál hotelu milý, pokoj prostorný, klimatizace tichá a účinná, wifi pomalá a nestabilní, jídlo solidní, ceny nealko drinků přijatelné. Hotel disponuje malým bazénem (nevyzkoušeno), spa (nevyzkoušeno) i minigymem (pro změnu nevyzkoušeno). Oficiálním jazykem je česko-slovenština, tato klientela tvoří většinu osazenstva hotelu.

Bikini pláž cca 5 minut od hotelu je velmi pěkná, moře standardně maledivsky nádherné, home reef plný života. Na pláži plastová lehátka bez matrací, množství přístřešků, málo lidí. Restaurace v Sea View části neutěšená, dávali jsme si tam humra, byl dobře připravený a poživatelný, už jsme se tam ale nikdy nevrátili. Snídaně OK, večeře velmi dobré, bohužel opět kvůli počasí jsme stihli jen jednu večeří na pláži včetně BBQ, to bylo nádherné a mají to fakt zmáklé. Při večeři se díváte na krmení žraloků a rejnoků. Na začátku "main street" (směrem od přístavu) po pravé straně je bistro, se skvěle zmateným hochem nejspíše indického původu. strašně se snaží, ale plete objednávky a některé zapomene úplně. Ale vždycky jsem s ním dal řeč, dali jsme u něj nějaký lehčí odpolední gábl a vždy nám dal něco na účet podniku (cake, místní smažené pikantní cosi atd). Ceny má srandovně levné i na české poměry a tučnější dýško mu dělá očividnou radost. Určitě doporučuji navštívit.

Plumerie celkově je slušný hotel, ale rozhodně je u nás už nyní odsouzen k zapomenutí, jako většina ze stovek hotelů kterými jsme za léta našeho cestování prošli. Pokud chcete Maledivy a máte naplejší finanční rozpočet, asi těžko budete hledat za své peníze lepší místo.

Po 4 dnech strávených v Plumerii se přesouváme zpět do Malé. Bouřka, loď plná Číňanů, hermeticky uzavřená, moře neklidné, cesta hotové utrpení, ale k mému překvapení se všem cestujícím podařilo udržet snídani v žaludku. Hochům se bohužel podařilo rozbít náš kufr, ale holt bouře je vyšší moc a všichni jsme přežili, takže cajk.

Hydroplány Trans Maldivian Airlines, Maledivy

V Male na letišti nás čeká česky mluvící delegátka, která nám dává svoje kontaktní údaje a vede nás k odbavení na vnitrostátní let z Male na Vakarufalhi (cena 380 USD za zpáteční let hydroplánem za osobu). Terminál hydroplánů vypadá pěkně a hydroplány na azurové vodě božsky. Piloti chodí v kraťasech a někteří bosky, po několikerém odsunutí odletu a přesunutí na jiný let konečně odlétáme.

Vakarufalhi Island Resort, Alif Dhaal atol, Maledivy

Počasí nádherné, viditelnost perfektní, 25minutový let velký zážitek, let velmi klidný. Přistáváme u pontonu velikosti tak 5x10metrů uprostřed oceánu, vystupujeme a okamžitě přiráží loď s resortu. Uvítání, studený ručníček, ledová voda k osvěžení a za 10 minut přistáváme u mola. Ostrov miniaturní, v nejdelším rozměru tak maximálně 200 metrů. Na recepci necháváme pasy a jdeme na oběd. Wow, jako klobouk dolů před šéfkuchařem, takto jsem si již dlouho nedebužíroval. Skvělé polévky, startery, sýry, BBQ i vařené či dušené věci, ryby. Klientela převážně italská, i kuchyně byla dosti italsky poznamenaná, ale to je jen dobře.

Overwater vila je obří, koupelna je velikosti české garsonky, samostatná šatna super, obývací část nádherná. vila se dá díky francouzským oknům plně propojit s venkem. doporučuji vily se sudými čísly, která mají orientaci více na západ a při odlivu mají stále pěkný výhled na moře (na rozdíl od lichých čísel). Klimatizace hlučnější a moc nestíhala, ale to byl asi jediný problém.

Za cenu 840 USD/noc za 3 dospělé s all inclusive (tuto cenu na netu nikde nenajdete, byla to "tajná" promo nabídka přímo z rezervačního oddělení rezortu) jsme se měli královsky, po schodech sejdete do moře a hned pod chatou máte hejna ryb, malých žraloků, občas rejnoka. U hlavního mola krásný útes s bohatým životem. Určitě si připlaťe all inclusive, ceny alko nápojů jsou vysoké (3 dcl pivo 12 USD, 1,5 dcl vína 11,50 usd, standartní koktejly 15-20 USD).

Počasí nám přálo a 4 dny jsme strávili jen v resortu, ani žádný z nabízených, víceméně všude stejných, tripů na manty, žraloka velrybího či na sand banks či obydlené ostrovy jsme nevyužili.

Plážové vily jsou podstatně menší, určitě neváhejte obětovat několik stovek se strýčkem Samem za overwater vilu. Je i rozdíl chodit z terasy po schodech přímo do moře nebo přes pytli s pískem zpevňujícími břeh na nudnou mělčinu.

Nemá smysl srovnávat Plumerii s Vakarafulhi, protože je to jako srovnávat 2 různé kategorie aut (např Fabii s Audi A6). Pokud se budeme na Maledivy vracet, tak určitě do vilky na kůlech nad mořem. Maledivy mají nejkrásnější moře jaké jsem kde viděl, naprosto skvělé podnebí (+- 28 C), usměvavé "domorodce". Ideální místo na totální relax dovolenou.

Daniel

OWH odpovídá: "Dobrý den Danieli, děkujeme za recenzi. Jsme rádi, že se vám na Maledivách líbilo."

Případ s resortem Vakarufalhi uvedu na rovinu. Daniel si napsal na přímo ano, ale stejně nakonec rezervoval Vakarufalhi přes nás!!! Resort měl speciální nabídku, kterou nám zapomněl zaslat a tudíž, naše nabídka vycházela dráž, než na přímo nebo na rezervačních portálech. Občas se to stane. My jsem resort okamžitě kontaktovali a nabídku dostali úplně tu samou, jako Daniel. Resort se nám omlouval, že speciální nabídky zapomněli rozeslat všem agentům. V top sezóně se to občas stane, je blázinec. Pokud resorty oslovíte na přímo, v 99,99 % dostanete nabídku mnohem vyšší, než přes cestovky a nebo rezervační portály. To je standard v cestovním ruchu. Kdyby penziony, hotely a resorty na přímo prodávali levnější, než agentům atd., nikdo by s nimi nepracoval a nenabízej je a tím pádem by o nich hosté/klienti nevěděli a to znamená, že oni by neměli kšefty. Každá zmínka o ubytovací kapacitě na různých webech pro ně znamená reklamu...

Ještě také dodám, že nelze srovnávat obydlené lokální ostrovy a resorty. Tyto produkty jsou opravdu odlišné, byť na obydlených ostrovech rostou "luxusnější" penziony a hotely.

Transfery se na Maledivách neplatí samostatně. Například rezort vám rezervaci nepřijme bez aranžmá zpátečního transferu. Jiné je to v případě obydlených lokálních ostrovů, kde je na výběr. Pokud cestujete na resort, platí zde spoustu pravidel takových, která zase neplatí na obydlených ostrovech a naopak. Každá ubytovací kapacita za vás nese zodpovědnost a to i při přepravě...

bottom of page