top of page
Maledivy a jejich atoly

Maledivy a jejich atoly aneb Není atol jako atol!

Maledivy se nachází v Indickém oceánu severozápadně od Srí Lanky a leží na rovníku. Rozkládají se na více jak 90 000 km2, a to ve dvou řadách přírodních atolů, kterými rovník, mezi atoly Suvadiva a Addu, prochází. 99% Malediv se skládá z moře, a to "1%" tvoří 1196 korálových ostrovů, které jsou seskupeny do 26 přírodních atolů. Oficiálně a administrativně jsou maledivské atoly rozděleny do 20 atolů. Atoly jsou něco jako byly naše kraje. Každý atol má své "krajské město".

Osobně jsem navštívila skoro všechny atoly na Maledivách. Chybí mi navštívit pouze 5 atolů, a to Shaviyani atol, Meemu atol, Faafu atol, Thaa atol a Gaafu Alif atol, které jsou méně turistické. Byť jsem tyto atoly nohou ještě nenavštívila, nad všemi jsem několikrát přelétala buď v hydroplánu nebo na vnistrostáním letu.

Od roku 2014 bohužel atoly a celé Maledivy mění svou tvář a počet ostrovů, a to nesmyslnou výstavbou umělých ostrovů na severním a jižním Male atolu, které slouží jako resorty s turistickými letovisky. Zamysleme se. Kdo chce dovolenou strávit na falešném ostrově, když je kolem tolik nádherných přírodních ostrovů?!

Atoly severních Malediv - Panenské atoly i ostrovy s krásnou přírodou

Severní Maledivy zahrnují 8 přírodních atolů, administrativně rozdělené na 7 atolů, které jsou zatím méně turistické. Místní na obydlených ostrovech jsou tu opravdu milí a zatím nezkažení cestovním ruchem. Na samotný sever je z Male možné se dopravit pouze letecky, tedy vnitrostátním letem, a poté na ostrovy několikaminutovou plavbou rychlo lodí nebo hydroplány přímo na resorty. Na severu Malediv bývá pěkné počasí dříve než ve středu nebo na jihu. Platí to především pro prosinec a leden. Severní Maledivy jsou vhodné pro milovníky klidu a přírody. Kuchyně severu je stejná, jako ve středních či jižních Maledivách. Najdeme tu jak tradiční maledivskou kuchyni, která se skládá především z čerstvých ryby, rýže, kokosu a karí, tak dokonalou, michelinskou a mezinárodní gastronomii na resortech.

Atoly středních Malediv - Více turistické atoly s mnoha umělými ostrovy kolem Male

Střední nebo centrální Maledivy zahrnují 11 přírodních atolů, které se administrativně rozdělují na 8 atolů, které jsou už hodně turistické, speciálně pak severní a jižní Male atol, kde je možné najít přes 50 umělých ostrovů, na jejichž většině dnes stojí resorty. Dalšími více turistickými atoly jsou severní a jižní Ari atol a Vaavu atol. Místní na obydlených ostrovech ve středních Maledivách jsou již poměrně dost zkažení cestovním ruchem a obydlené ostrovy jsou tu opravdu hodně zastavěné. Speciálně ty na severním a jižním Male atolu a na severním Ari atolu. Na atoly středních Malediv je možné se dopravit různými druhy lodí, např. rychlo lodí nebo veřejným trajektem, letecky, tedy vnitrostátním letem s kratší plavbou rychlo lodí na cílový ostrov nebo hydroplány přímo na resorty. Na středních Maledivách bývá počasí stabilnější než na samotném jihu Malediv. Platí to především v dešťové sezóně. Střední Maledivy jsou z části vhodné pro milovníky potápění, freedivingu a šnorchlování.

Atoly severních Malediv - Ráj pro milovníky potápění, freedivingu a šnorchlování

Jižní Maledivy zahrnují 4 přírodní atoly, které se administrativně rozdělují na 5 atolů. Obydlené ostrovy jsou tu poměrně dost zastavěné a mnoho z nich má laguny obrostlé mořskou trávou. Stejně tomu je tak i u většiny resortů. Místní jsou tu vzdělaní, a to z důvodu silného vlivu Anglie v minulosti, o čemž se dočtete na stránce o Addu atolu. Z jižních Malediv pochází většina maledivských podnikatelů, manažerů pracujících v cestovním ruchu,  politiků a grázlíků. Atoly na jihu Malediv mají také své nářečí. Když budou chtít, lidé ze severu jim nebudou rozumět. Na samotný jih Malediv je možné se dopravit pouze letecky, tedy vnitrostátním letem, a poté na ostrovy několikaminutovou plavbou rychlo lodí. Hydroplány do této části Malediv nelétají, jelikož jsou atoly příliš daleko od hlavního města Male a základny hydroplánů.  Do budoucna je plánována základna hydroplánů na samotném konci Malediv, a to na Addu atolu, kde je také letecká škola pro piloty nejenom hydroplánů s českou stopou. Na jihu Malediv je celoročně horší počasí než ve střední části nebo na severu. Kýčovité azúro se tu dá vychytat pouze v suché sezóně, což je březen a duben. Jižní Maledivy jsou dokonalým rájem pro potápěče, freedivery a šnorchlisty, jelikož jsou tu na většině místech živé korály.

Co je atol? A jaký je rozdíl mezi atolem a ostrovem?

Atol je seskupení ostrovů v tropickém moři. Atol se skládá se z kruhovitého, prstencového útvaru, který je lemovaný korálovým útesem, který obklopuje laguna. Na těchto útesech je většinou bohatý podmořský život. Atoly mohou být malé a může tu být pouze trochu mělčiny a korálový útes nebo mohou být ohromné a ukrývat velké množství menších atolů a ostrovů.

Každý ostrov je originální a minimum jich je podobných. Některé ostrovy jsou obklopeny korálovým útesem pár kroků od břehu, a některé obklopují ohromné laguny a na korálové útesy se musí lodí. Některé ostrovy mají z jedné strany krásný korálový útes a z druhé lagunu. Takové ostrovy jsou dokonalé.

Maledivské atoly jsou jedinečné. Na světě neexistují totožné atoly a ostrovy jako jsou na Maledivách.

Vznik atolu nejenom na Maledivách

Atoly vznikají postupnou přeměnou podmořských sopek. Jsou-li erupce dost silné nebo opakované, ze dna oceánu se vynoří sopečné kužely, které vznikly z mořských sopek. Sopky se mohou vlivem tektonických desek pomalu posouvat a v místech původního epicentra se tak mohou postupně tvořit nové sopečné ostrovy a nová souostroví. Nezbytnou podmínkou pro vznik atolu je také teplá a čistá voda. Korály rostou jen mezi 30° rovnoběžek. Pouze za těchto podmínek se kolem vyhaslých sopek začnou tvořit korálové útesy, které lemují celé pobřeží. Eroze a pokles geologického podloží způsobují, že se sopečný kužel začne rozpadat a pomalu se potápí zpět do oceánu. Korálový útes se naopak, v případě dostatku světla, rozrůstá a stále více se přibližuje k mořské hladině. Takto postupně vznikají bariérové útesy. Časem původní sopečné ostrovy úplně zmizí pod vodou a nad mořskou hladinou zůstává viditelný pouze korálový prstenec – atol, který uzavírá mořskou lagunu. Tyto procesy trvají několik milionů let a atoly tak nikdy nejsou konečnou fází. Postupně se totiž rozpadají a potápí i korálové ostrovy a po čase i ty zmizí pod hladinou oceánu. Jednou se ale opět objeví na jiném místě.

Původ slova "atol"

Slovo "atol" pochází z Dhivehi, což je indoárijský jazyk používaný na Maledivách. Původní slovo je "atholhu" v Dhivehi (maledivštině) se píš އަތޮޅު a znamená administrativní rozdělení. První anglický záznam o atolech je dokumentován v roce 1625, jmenoval se "Atollon" a vytvořil jej Charles Darwin. Později se slovo "atol" rozšířilo i do jiných destinací.

Není atol jako atol, a to nejenom na na Maledivách, ale i v jiných destinacích!

Pokud jste pozorně prostudovali každý atol zmíění výše, nyní víte, že nadpis stránky„Není atol jako atol“ jsem zvolila správně. Teď už jenom zbývá poslat nám poptávku, vybrat správný ostrov a atol právě pro vás, rozbít prasátko, koupit letenku, a hurá do ráje, hurá na Maledivy, republiky tisíce ostrovů, milionů kokosových palem...

© Informace a fotografie použité na této stránce o atolech na Maledivách

Část informací použitých na této stránce jsou oficiální informace od maledivských úřadů, které jsou doplněné informacemi z naší vlastní zkušenosti. Fotografie použité na této stránce jsou mé vlastní, a to z mého života a pobytů na Maledivách, jež fotím od roku 2009. Atoly na Maledivách mám osobně procestované skoro všechny. Těch pár, které jsem zatím nenavštívila osobně, jsem několkrát přelétala hydroplánem nebo vnistrostátním letem.

bottom of page